27 juli 2010 Geplaatst in: Activiteiten

Opnieuw schittert er een nieuwe vrouwelijke ster aan het internationale orgelfirmament. Haar naam isLydia Sourial, Franaise van Egyptisch-Koptische afkomst en studeerde orgel bij de vooraanstaande orgelgrootmeesters Louis Robilliard in Lyon en Michael Radulescu in Wenen. Op vrijdag 6 augustus 2010, aanvang 20.15 uur, zal zij op het grote Frans-symfonisch georinteerde Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat te Katwijk aan Zee exclusief haar eerste orgelconcert verzorgen in Nederland.

Wie haar nieuwste overrompelende CD “piphanies” heeft beluisterd, weet dat Lydia Sourial is gezegend met een grote dosis techniek en een uitstekend gevoel voor timing. Want in het repertoire dat zich bij uitstek leent voor emotionele zelfprojectie, blijkt dat zij een gedrevene is. Een rijzende ster van de hoogste orde dus! Wie dus even tijd heeft moet zich naar de Nieuwe Kerk spoeden om haar spectaculair samengestelde programma te beluisteren. Zo vermeldt het programma werken van Csar Franck (Interlude Symphonique “Rdemption”), Robert Schumann (de beroemde Vier Skizzen), Johannes Brahms (Choralvorspiele: “Herzliebster Jesu” en Herzlich tut mich erfreuen”) en een drietal opzienbarende en zeer indrukwekkende werken van de grote klavierleeuw Franz Liszt (“Lgende Saint Franois d’Assise la prdication aux oiseau”, Consolation nr. 4 en “Lgende Saint Franois de Paule marchant sur les flots”). Voorwaar een programma om nu reeds van de zenuwen in je zakdoek te gaan bijten. Overweldigend en overrompelend zullen de indrukken zijn die de luisteraar daarbij ondergaat. Op zeer weinig orgels in ons land zijn meerdere van bovengenoemde werken uitvoerbaar. Wat dat betreft hebben Katwijk en Sourial zonder overdrijving alles in huis om deze werken optima forma tot klinken te brengen. Dit concert wordt voor orgelliefhebbers en orgelkenners ongetwijfeld genieten op het hoogst denkbare niveau.

Toegangskaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kerk op de avond van het concert vanaf 19.45 uur 10,- . CJP/65-plussers en Ooievaarspas betalen slechts 8,- . Kinderen onder geleide gratis.

Het fraai uitgevoerde programmaboekje, verlucht met foto’s, wordt u gratis aangeboden!

Na afloop van het concert zal o.m. de CD “piphanies” van Lydia Sourial te koop zijn.

Zie ook haar CD-bespreking: “Vijf sterren voor Lydia Sourial” op www.orgelnieuws.nl (klik archief aan, zoek datum 25/01/2010 en lees vervolgens hoe bijzonder enthousiast orgelnieuwsrecensent Aart de Kort over haar spel is.

Het orgelcomit en de charmante Lydia Sourial verheugen zich op uw komst. U bent van harte welkom! ‘A bientt’!